Ekonomi yöneticileri kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarının kamuya bir harcama yükümlülüğü getirmesi sonlandırıldı ve giderek de azalmasını planlıyor.
Bu doğrultuda alınan kararlarla KMM büyük oranda etkisi azalmış durumda.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bu amaç doğrultusunda kur korumalı mevduat hesaplarının azaltılmasına ilişkin yeni bir karar daha aldı.
KKM hesaplarında kısıtlamaya giden Merkez Bankası bu kez de açılış ve yenileme işlemlerinde vade süreleri kısıtladı.
TCMB, 6 ve 12 ay vadeli Kur Korumalı Mevduat ve Katılım Hesabı açma ve yenileme işlemlerinin bugünden itibaren sonlandırılmasına karar verdi.
DÖVİZ VE ALTIN DÖNÜŞÜMLÜ KKM’DE 6 VE 12 AY VADELİ HESAPLARDA SONA GELİNDİ
Merkez Bankası tarafından yapılan duyuruda şu ifadelere yer verildi:
Kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarından çıkış stratejisi kapsamında açılış ve yenileme işlemlerinde vade süreleri kısıtlanmıştır.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, döviz ve altın dönüşümlü kur korumalı mevduat ve katılma hesaplarında 6 ve 12 ay vadeli hesap açma ve yenileme işlemlerinin 20 Ocak 2025 tarihi itibarıyla sonlandırılmasına karar vermiştir.
Kamuoyunun bilgisine sunulur.
KKM HESAP BAKİYELERİNDE SON DURUM
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) son haftalık değerlendirmesine göre, Kur Korumalı Türk lirası Mevduat, planlar doğrultusunda geçen hafta yüzde 2,1 ve 23 milyar 236 milyon lira azalarak 1 trilyon 85 milyar 574 milyon liraya geriledi.
Böylece KKM büyüklüğü, toplam mevduatın yüzde 5,77’si oldu.
KKM NE ZAMAN UYGULANMIŞTI?
İlk kez KKM’yi Türk lirasını döviz karşısında korumak amacıyla 21 Aralık 2021 tarihinde Merkez Bankası duyurmuştu. Kur Korumalı Mevduat’ın 2025’te sona ermesi planlanıyor.
KKM NE ZAMAN BİTER?
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2025’in ilk günlerinde basın mensuplarının sorularını yanıtlarken, KKM hesaplarının ne zaman biteceğine dair şu açıklamayı yaptı:
2025 yılı içinde herhalde artık bunu fazla konuşmamaya başlarız, tam tarih vermem mümkün değil ama, aşama-aşama zaten bunun cazibesi kalkıyor. Kamuya bir yük getirmediği sürece, kamuya bir harcama yükümlülüğü getirmediği sürece bir finansal enstrüman olarak finans kurumları kullanmak istiyorlarsa da kullansınlar, önemli olan kamuya bir yükümlülük getirmemesi. O yönde de zaten önemli adımlar atmış durumdayız. Bence bugün geldiğimiz noktada artık KMM büyük oranda etkisi azalmış durumda.
Adile Topçu
Editor
Haber Kaynak : ENSONHABER.COM
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”
GÜNDEM
23 Ocak 2025SPOR
23 Ocak 2025GÜNDEM
23 Ocak 2025SPOR
23 Ocak 2025SPOR
23 Ocak 2025GÜNDEM
23 Ocak 2025GÜNDEM
23 Ocak 2025