Akbank, çeşitlilik ve kapsayıcılığı teşvik etmek, iş dünyasında ve toplumda eşit fırsatlar sağlamak amacıyla güçlü adımlar atmaya devam ediyor. İş yaşamına geri dönen annelerden kadın girişimcilere ve teknolojide kadın profesyonellere uzanan geniş bir yelpazede, tüm kadınların gelişim yolculuklarında yanlarında yer alıyor. Sürdürülebilirlik odaklı bu girişimleriyle Akbank, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kadınların gücünü ve potansiyelini kutluyor.
Akbank, Çeşitlilik ve Kapsayıcılık Politikası ile tüm çalışanlarına eşit fırsatlara dayalı bir kültür ve çalışma ortamı sunuyor. Finansal çözümleriyle kadın girişimcileri ve KOBİ’leri destekleyen Akbank, aynı zamanda özel eğitimler ve programlarla da onların yanlarında yer alıyor. Teknolojide daha fazla kadın profesyonelin yer alması, genç kadınların geleceğe hazırlanması ve çeşitli nedenlerle işine ara veren kadınların kariyerlerine devam edebilmeleri için farklı girişimler yürütüyor. Aynı zamanda ulusal ve uluslararası kurumlarla yakın bir iş birliği içerisinde toplumsal cinsiyet eşitliği için çalışıyor. Eşitlik ve kapsayıcılık odağında Vikipedi’nin güncellenmesi gibi kolektif çalışmalara da liderlik ediyor. Tüm bu çalışmalarıyla Akbank, eşit fırsatlar yaratarak sosyal ve ekonomik gelişime hizmet ediyor.
Fırsat eşitliğine dayalı çalışma kültürü
Akbank, çeşitlilik ve kapsayıcılığı kurumsal kültürünün temel taşlarından biri olarak benimsiyor. Bu doğrultuda, ‘Akbank Çeşitlilik ve Kapsayıcılık Politikası’ çerçevesinde ‘Çeşitlilik ve Kapsayıcılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı’ rolünü oluşturdu. Bu rol, farklı dönemlerde farklı Genel Müdür Yardımcıları tarafından üstlenilerek çeşitlilik ve kapsayıcılık çalışmalarının tüm yönetim ekibi tarafından sahiplenilmesine hizmet ediyor. 2023 yılı itibarıyla bu rolü Bankanın KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz üstleniyor.
Oluşturulan kapsayıcı kültürle bugün Akbank’ta çalışanların %52’sini kadınlar oluşturuyor, Genel Müdüre bağlı liderlik rollerinde ise bu oran %57. Akbank, iş birimleri bazında da eşitlik için özel girişimlerde bulunuyor. Bu kapsamda Banka, teknoloji alanındaki yeni pozisyonlarda aynı yetkinliğe sahip adaylar arasında kadın profesyonelleri önceliklendirdi. Böylece 2023 yılında Akbank Teknoloji’ye katılan kadın çalışanların oranı %36’ya yükseldi.
Aynı zamanda 2023 yılında bağımsız bir denetim kuruluşu tarafından yapılan çalışmada, Akbank’ın ‘eşit işe eşit ücret’ prensibini uyguladığı ve eş konumdaki kadın ve erkek çalışanlarının ücretlerinde cinsiyete dayalı bir farklılaşma olmadığı doğrulandı.
Genç kadınlar Akbank’la geleceğe hazırlanıyor
Akbank, Akbank Gençlik Akademisi çatısı altında üniversite öğrencilerine yönelik eğitim ve etkinliklerle yeni nesil yetkinlikler kazanmalarını destekliyor. Banka bu kapsamda gençlerin toplumsal cinsiyet eşitliği başta olmak üzere sosyal konularda farkındalık ve deneyim kazanmaları için de programlar sunuyor. 2021’de kurulan Akbank Gençlik Akademisi şimdiye dek 135 bini aşkın gence ulaştı ve katılımcıların %50’den fazlasını kadın öğrenciler oluşturdu.
Kadın girişimcilerin ve KOBİ’lerin yanında
Akbank yenilikçi finansal çözümleriyle kadın KOBİ’lerin işlerini geleceğe taşımalarında yanlarında yer alıyor. Banka, Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği Programı kapsamında 100 milyon dolar EBRD kaynağı ve %80 KGF teminat desteği sağladı. Böylece teminat yaratmakta güçlük çeken, kurucusu ya da yöneticisi kadın olan KOBİ’lerin hem teminat sorununa çözüm getiriliyor hem de finansman ihtiyacı karşılandıktan sonra ihtiyaç duyulan mentörlük, danışmanlık ve eğitimler ücretsiz olarak sunuluyor. Finansal ve finansal olmayan ürün ve hizmetleriyle Akbank, ulaştığı kadın KOBİ sayısını son 2 yılda %50 artırdı. Kadın girişimcilere sunduğu kredi bakiyesi ise 4 katına yükseldi.
Banka, girişimci ve işletme sahibi kadınların bu çözümlerden daha fazla yararlanabilmesi için de önemli hedefler belirledi. Birleşmiş Milletler Çevre Programı Finans Girişimi (UNEP FI) iş birliğiyle geliştirilen Finansal Sağlık ve Kapsayıcılık Taahhüdü’nün kurucu imzacısı olan Akbank, gelecek 3 yılda ulaştığı kadın KOBİ’lerin sayısını her yıl %10 artırmayı hedefliyor.
Akbank, aynı zamanda Akbank Dönüşüm Akademisi ile de başta kadın girişimciler olmak üzere KOBİ’leri özel seminerler, eğitim programları, networking ve iş birlikleri ile destekliyor. Akademi’nin 2023’te ana odağı ise deprem bölgesi oldu. Akbank Dönüşüm Akademisi kapsamında deprem bölgesine özel E-ticaret, E-ihracat, Sosyal Medya Yönetimi ve Pazarlama konularında destekleyici programlar düzenlenerek hem istihdama hem de bölgenin kalkınmasına katkı sağlanması hedeflendi.
Kadın liderler toplumsal dönüşüm için Rol Model oluyor
Rol Model Akbanklı Kadın programıyla Akbank, kadınların iş hayatında ve toplumda dönüşüm için lider rol üstlenmelerini destekliyor. Program çerçevesinde eğitim ve mentorluk desteği ile kadınlar hem kariyerlerinde ilerlemek hem de toplumsal meselelere çözüm sunmak üzere deneyim kazanıyor. Bu doğrultuda Rol Model Akbanklı kadınlar ‘Haydi Çocuklar Keşfe’ projesine hayat verdi. Proje ile Beykoz Sergi Evinde gerçekleşen çalışmalarla devlet koruması altındaki çocukların sanatsal yetkinliklerini keşfetmeleri amaçlanıyor.
Fırsat eşitliği için stratejik ortaklıklara imza atıyor
Akbank, BM Kadının Güçlenmesi Prensipleri başta olmak üzere pek çok ulusal ve uluslararası platformda aktif olarak yer alıyor. KAGİDER ile 10 yıldır ortak çalışmalara imza atan Akbank, TurkishWIN iş birliğinde, BinYaprak platformu çatısı altında Kadın Girişimci Mentorluk Programı’nı destekliyor. Program kapsamında 100 girişimci kadın, 100 uzmandan bire bir mentorluk desteği alarak girişimlerine güç katıyor. Girişimci kadınlar dahil oldukları güçlü ağ ile yeni iş birlikleri olasılıklarından da yararlanıyor. Aynı zamanda Akbank kurucu üyesi olduğu Teknolojide Kadın Derneği’nin ‘Cumhuriyetin Yüzüncü Yılında Teknolojide 100 Kadın ve 25 Erkek’ projesine katkı sunuyor. Up School ve Patika.dev gibi kuruluşlarla iş birliği yaparak teknolojide kadın liderler yetiştirmeyi amaçlayan çeşitli bootcamp’ler düzenliyor.
Akbank aynı zamanda Mor Çatı ve Darüşşafaka gibi kurumlarla iş birlikleri yaparak zor şartlarda bulunan gruplara istihdam olanağı sağlıyor.
İş yaşamına dönmek isteyen kadınlar için İkinci Bahar projesi
Akbank, İkinci Bahar projesi ile çocuk ya da yaşlı bakımı gibi sebeplerle kariyerine belli bir süre ara vermek durumunda kalan, fakat tekrar iş hayatına dönmek isteyen kadınların istihdamını destekliyor. Bu proje çerçevesinde tam zamanlı veya yarı zamanlı çalışma seçenekleri ile ekip bazlı uzaktan veya hibrit çalışmaya açık roller sunuluyor. Ayrıca Akbank, “Psikolojik Dayanıklılık” veya “21. Yüzyıl Teknolojileri” gibi eğitimlerle de bu adayların gelişim yolculuklarında yanlarında yer alıyor.
Akbank VikiMaraton’un ikincisi mart ayında gerçekleşecek
Akbank, İmece iş birliği ile; eşitlik, kapsayıcılık ve dahiliyet odağında Vikipedi’nin güncellenmesini hedefleyen VikiMaraton serisine imza attı. İlki 2023 yılı sonunda gerçekleşen bu seri ile Akbank, Vikipedi aracılığıyla toplumsal hafıza ve iletişim dilinde kapsayıcılık ve eşitliğin sağlanmasına kolektif bir katkı sunuyor. Gönüllülerin katılımıyla literatür taraması yapılıyor ve doğruluğu kanıtlanmış bilgiler Vikipedi’yle paylaşılıyor. Serinin ikincisi Mart ayı içinde gerçekleşecek ve başta gençler olmak üzere herkesin katılımına açık olacak.
Akbank, çeşitlilik ve kapsayıcılık ilkelerine bağlılıkla, iş dünyasında ve toplumda pozitif değişim yaratmaya devam edecek.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
GÜNDEM
02 Ocak 2025SPOR
02 Ocak 2025GÜNDEM
02 Ocak 2025SPOR
02 Ocak 2025SPOR
02 Ocak 2025GÜNDEM
02 Ocak 2025GÜNDEM
02 Ocak 2025